Krówka w naleśnikach. I waflach :)
Stopień trudności: 2
Pomoc Rodziców: smażenie
Czas przygotowania: 10 minut
POTRZEBUJECIE:
300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego3/4 kuka cukru
1/3 kostki masła
cukier waniliowy
wafle (najlepiej okrągłe) lub naleśniki (mleko, jajko, mąka, olej i miksujemy. Przepis na naleśniki był już podany na blogu. Ale jeśli nie chce Wam się szperać, podajemy: Konsystencja lejąca. Ważne, żeby nie było za gęste, bo będą grubaśne naleśniory, a mają być cieniutkie naleśniczki. Na szklankę miki, około szklanki, półtorej mleka. Możecie dodać też wody, jeśli mleka macie resztówkę. Olej - 1 lub 2 łyżki wlewamy do masy. Naleśników nie słodzimy. Masa krówkowa da wystarczająco słodkiego czadu.
1. Umyjcie łapki
2. Do miski lub garnka wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mleko skondensowane (300 ml)
3. Mieszamy i gotujemy (mieszając) około kwadransa
4. Będzie rzadkie, bo na cukierki krówki masę krówkową gotuje się chyba wieki. My nie mamy tyle cierpliwości, więc robimy masę do smarowania, rzadką. Kontynuując - wlewamy masę na blachę wyściełaną folią aluminiową i gdy masa wystygnie ładujemy ją do lodówy, niech trochę stężeje.
5. Masą smarujemy jednego wafla i nakrywamy drugim lub smażymy naleśniki i smarujemy je masą.
6. Masa jest baaardzo słodka i baaardzo smaczna :)
Smacznego!
KROK PO KROKU
mleko i cukier do gara. Gotujemy mieszając przez 15 minut
masę wlewamy na blachę wyłożoną folią
Gotową masą polewany wafelek i przykrywamy drugim wafelkiem
Raz
i dwa
możecie zrobić ciasteczko na kubek. Masa krówkowa stopi się pod wpływem pary ulatniającej się z ciepłej herbaty. Kiedyś były takie wafelki w sprzedaży
Opcja wafelkowa gotowa :)
Wariant nr 2, dobry, gdy zabraknie wafli, a masy jeszcze "że hoho". Smażymy naleśniczki, smarujemy masą, zawijamy i wsuwamy.
Naleśniczki są pyszne, ale uwaga - przygotujcie się na mycie rączek - krówka wypływa z naleśnika. MMMnnnniiaaaammm!
Krówkowa masa
Mama: A wiesz jak się robi masę krówkową?
Krysia: Wiem, krówka ją robi.
Mama: Bardzo śmieszne.
Krysia: Naprawdę?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz